برنج, برنج ایرانی

روغن سبوس برنج چیست؟

روغن سبوس برنج

آشنایی با خواص روغن سبوس برنج

 

روغن سبوس برنج

روغن سبوس برنج یکی از محصولات جانبی است که از دانه برنج تهیه می‌شود. برنج یکی از غلات کامل و یکی از قوت‌های اصلی مردم سراسر دنیا از جمله ایران می‌باشد.

برنج غلاتی است که ازلحاظ وجود ویتامین‌ها و مواد مغذی در جایگاه بسیار مناسبی قرار دارد و به همین دلیل می‌توان با مصرف آن انواع ویتامین‌ها را به بدن خود تزریق کرد.

متأسفانه برنج سفید که امروزه در سراسر دنیا مورداستفاده قرار می‌گیرد بسیاری از ویتامین‌ها و مواد موردنیاز خود را در طی عملیات تکمیلی و پوست‌گیری از دست می‌دهد و دلیل اصلی این موضوع نیز وجود این ویتامین‌ها در لایه‌ها و پوسته‌های بیرونی دانه برنج می‌باشد.

به همین دلیل امروزه در کنار برنج محصولات جانبی مختلف تولید می‌شوند که ازجمله آن‌ها می‌توان به سبوس برنج، آرد برنج و همچنین روغن سبوس برنج اشاره کرد.

روغن سبوس‌ برنج یکی از محصولاتی است که به تازگی نام آن را برای مصارف گوناگون می‌شنویم. اما این روغن چگونه به دست می‌آید و خواص و کاربرد عمده آن برای چه مصارفی ثابت شده‌است را در ایم مقاله بررسی میکنیم.

روغن سبوس برنج را می‌توان به صورت خوراکی در وعده‌های غذایی گنجانده و از خاصیت آن مانند سایر محصولات خوراکی این دسته‌بندی مثل سبوس گندم بهره برد. اما بسیاری از افراد هستند که به طرق دیگری روغن سبوس برنج را برای سلامت پوست و مو مورد استفاده قرار می‌دهند.

تا جایی که کشور ژاپن برای قرن‌های متوالی است که از خاصیت روغن سبوس غافل نبوده و همواره آن را در صنعت دارویی و آرایشی خود مورد استفاده قرار می‌دهد.

این روغن طعم ملایمی دارد و فاقد بو است. یکی از بارزترین خواص روغن سبوس برنج، خاصیت ضد پیری آن است که سبب شده است کارخانه‌های لوازم کرم‌سازی از آن به عنوان اصلی‌ترین ماده اولیه در تهیه بسیاری از اقلام تولیدی خود استفاده نمایند.

روغن سبوس برنج چیست؟ و چگونه تهیه می‌شود؟

روغن سبوس برنج نوعی روغن است که از لایه خارجی برنج تهیه می‌ شود. گاها با نام عصاره برنج نیز از آن یاد می‌شود.

فرآیند استخراج شامل برداشتن روغن از سبوس و ریشه و سپس پالایش مایع باقیمانده است.

این نوع روغن به خاطر طعم ملایم و نقطه دود بالا که آن را برای استفاده در روش‌ های پخت با حرارت بالا مانند سرخ کردن مناسب می‌ سازد، معروف است.

هم چنین گاهی اوقات به خاطر توانایی آن برای تقویت رشد مو و حمایت از رطوبت پوست، به محصولات طبیعی مراقبت از پوست و مو اضافه می ‌شود. اگرچه در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می ‌گیرد، اما استفاده آن در غذاها در مناطقی مانند چین، ژاپن و هند رایج است.

۶ ویژگی روغن سبوس برنج:

دارای نقطه دود بالا است

ارگانیک و بدون هیچ تغییر ساختاری است

منبع خوبی از چربی های تک غیر اشباع است

سلامت پوست را بهبود می‌ بخشد

از رشد مو پشتیبانی می کند

سطح کلسترول را کاهش می دهد

روغن سبوس برنج

برای مثال در کشورهایی مثل چین، ژاپن و کره از روغن سبوس‌های برنج برای امورات پخت‌وپز استفاده می‌کنند. دمای دود این محصول ۲۱۳ درجه سلسیوس است و به همین دلیل یک روغن مناسب برای امورات پخت‌وپز به شمار می‌رود.

نقطه دود واژه‌ای است که در مورد روغن‌ها به کار برده می‌شود و به نقطه یا دمایی گفته می‌شود که روغن در آن دود کرده و شروع به سوختن می‌کند.

به همین دلیل روغنی که از سبوس برنج گرفته می‌شود محصولی مناسب برای سرخ کردن و پخت‌وپز می‌باشد. البته استفاده و کاربردهای این روغن محدود به موارد خوراکی نیست و از آن برای تولید لوازم‌آرایشی و بهداشتی و همچنین گاها موارد درمانی استفاده می‌شود.

روغن‌گیری سبوس برنج سابقه‌ای طولانی دارد و به همین دلیل این محصول در طب سنتی دارای جایگاه ویژه‌ای است و دلیل اصلی این موضوع انتقال خواص دانه برنج به این روغن می‌باشد.

بررسی ارزش غذایی و جایگاه روغن سبوس برنج

روغن سبوس برنج یکی از محصولات با ارزش غذایی بسیار مناسب می‌باشد. همان‌گونه که در بخش قبل عنوان شد این محصول از ۳۸ درصد اسیدهای چرب غیراشباع مونو، ۳۷ درصد اسید چرب اشباع و همچنین ۲۵درصد اسیدهای چرب اشباع تشکیل شده است.

به همین دلیل منبع خوبی از مواد مؤثر می‌باشد. به‌طورکلی ۱۰۰ گرم از این روغن حاوی ۸۸۴ کیلوکالری است و موادی مثل انواع چربی‌ها، ویتامین E، ویتامین K آهن و غیره در آن وجود دارند.

به‌طورکلی سبوس برنج حاوی ویتامین‌ها و مواد زیادی است اما متأسفانه به دلیل اعمال شیوه‌های روغن‌گیری، بسیاری از این ویتامین‌ها از دست می‌روند و به همین دلیل روغن سبوس برنج نسبت به خود سبوس برنج دارای خواص کمتری می‌باشد.

با این حال این روغن برای موارد درمانی نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد و به همین دلیل می‌توان با مصرف و یا استعمال کردن از خواص متعدد آن استفاده نمود.

بررسی تعدادی از خواص روغن سبوس برنج

روغن سبوس برنج محصولی است که به دلیل جایگاه ویژه و خاص سبوس برنج، از توجه خاصی در طب سنتی برخوردار است. از مهم‌ترین خواص روغن سبوس برنج می‌توان به این موارد اشاره کرد:

کنترل و درمان کلسترول خون

روغن سبوس‌ برنج به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع از تجمع کلسترول‌های بد در خون جلوگیری می‌کند و به همین دلیل می‌توان با مصرف این محصول از رشد و بروز بیماری کلسترول خون جلوگیری کرد.

کنترل و درمان قند خون

دیابت یکی از بیماری‌های شایع قرن حاضر به شمار می‌رود و به همین دلیل کسانی که دارای بیماری‌های قند خون هستند می‌توانند با مصرف این روغن قند خون را کنترل و درمان نمایند.

با روغن سبوس برنج از وزن خود بکاهید

اضافه‌وزن و در پی آن چاقی یکی از معضلات اصلی بشر امروزی به شمار می‌روند که معمولاً به دلیل تغذیه نادرست و یا کم‌تحرکی بروز می‌کند.

برای کاهش وزن و کسب لاغری راه‌های مختلفی وجود دارند که ازجمله آن‌ها می‌توان به استفاده روغن سبوس‌ برنج اشاره کرد. این روغن به دلیل داشتن خواص آنتی‌اکسیدان به چربی سوزی در بدن کمک کرده و مصرف آن کاهش وزن و لاغری را در پی خواهد داشت.

جلوگیری از بروز بیماری‌های قلبی

یکی از زمینه‌های اصلی بروز بیماری‌های قلبی، افزایش کلسترول خون و همچنین گرفتگی عروق می‌باشد. به همین دلیل می‌توان با مصرف این روغن از بروز بیماری‌های مرتبط با کلسترول ازجمله بیماری‌های قلبی جلوگیری نمود.

درمان بیماری فشارخون

روغن سبوس برنج محصولی است که در درمان بیماری‌های مختلف تأثیر دارد. یکی از این موارد درمان فشارخون بالا است. به همین دلیل کسانی که دارای فشارخون بالا هستند می‌توانند از این روغن برای کنترل و درمان فشارخون بالا استفاده نمایند.

 

خواص روغن سبوس برنج برای پوست

فواید روغن سبوس برنج برای پوست تا حد زیادی به خاطر محتوای اسیدهای چرب و ویتامین E است که آنتی ‌اکسیدانی است که به محافظت از پوست در برابر آسیب کمک می ‌کند و مانع تشکیل رادیکال ‌های آزاد مضر می ‌شود. به همین دلیل، روغن اغلب به سرم های پوست، صابون ها و کرم ها اضافه می شود تا پوست سالم و صاف نگه داشته شود.

روغن سبوس برنج همانند سایر محصولات برنج دارای تأثیرات فوق‌العاده‌ای بر روی پوست است و می‌توان به کمک این محصول ضمن رفع انواع عارضه‌های پوستی، یک پوست زیبا داشت. از مهم‌ترین خواص روغن سبوس برنج برای پوست می‌توان به این موارد اشاره نمود:

رفع چین‌ و چروک

چین‌ و چروک‌های پوستی یکی از بدترین اتفاقاتی هستند که می‌توانند در پوست بروز کنند. به همین دلیل همواره محصولات مختلف برای درمان چین‌وچروک پوست و بازگردان زیبایی سابق توصیه می‌شود که روغن‌های سبوس برنج از بهترین آن‌ها می‌باشند.

این روغن به دلیل داشتن اسکوالان بر این مورد تأثیرات مثبت دارد و به بهترین نحو چین‌وچروک پوستی را رفع می‌کند.

رفع تورم‌ها و بهبود اگزمای پوستی

تورم‌های پوستی معمولاً به دلیل مواردی مثل حساسیت‌ها و یا گزیدگی حشرات بروز می‌کنند. به همین دلیل می‌توان برای رفع تورم‌های پوستی از روغن سبوس‌ برنج استفاده نمود. این محصول به دلیل داشتن خواص ضدالتهابی می‌تواند به درمان این معضلات کمک نماید.

محافظت از پوست در برابر اشعه‌های مخرب خورشید

روغن سبوس برنج محصولی است که به دلیل داشتن ماده‌ای به نام اوریزانول می‌تواند پوست بدن را در برابر اشعه فرابنفش خورشید محافظت کند. به همین دلیل می‌توان از این محصول به‌عنوان یک ضد آفتاب طبیعی استفاده کرد.

ترک‌های پوستی را با روغن سبوس برنج درمان کنید

روغن سبوس‌های برنج محصولی است که به دلیل داشتن اسکوالان و اسید‌های چرب، خشکی‌های پوستی را برطرف کرده و می‌تواند به درمان ترک‌های پوستی کمک نماید.

منافذ پوست را مسدود نمی کند

روغن سَبوس برنج جوش زا نیست، پس لازم نیست نگران این باشید که انسداد منفذهای شما را مسدود کرده و به لکه ها و جوش های شما منجر شود.

پاک کننده های پوست

روغن سَبوس برنج نیز همانند مرطوب کننده موثر می تواند پوست شما را تصفیه کند. برای استفاده از آن به عنوان یک تمیز کننده، مقداری روغن به یک پد پنبه بمالید و آن را روی پوست خود بکشید.

روغن سبوس برنج برای تسکین جوش ها

در تمامی انواع ملتهب پوست موثر است و به ویژه برای جوش های ناشی از درماتیت تماسی مفید می باشد.باعث تسکین سوزش پوست و جلوگیری از تاول زدن و تسکین درد می شود.

روغن سبوس برنج برای پاشنه های ترک دار

اسکوالان و اسیدهای چرب موجود در روغن سبوس برنج, درمان موثری را برای درمان پوست خشک روی پاهای شما انجام می دهند و به سرعت درد ترک های عمیق را تسکین می دهند.

روغن ماساژ

سبوس برنج یک روغن ابریشمی است که برای استفاده به عنوان یک روغن ماساژ عالی است.روغن سبوس برنج روی پوست نمی نشیند, بلکه به پوست نفوذ می کند و یک ماساژ گرم و راحت بدون کشیدن پوست را ممکن می سازد.

تحریک گردش خون برای پوستی روشن تر

روغن سبوس برنج به خاطر محتوای اسید فیتیک می تواند به احیای رنگ مات کمک کند. اسید فیتیک بخشی از خانواده ویتامین است و قادر به بهبود گردش خون و افزایش رشد سلولی برای نمایان کردن پوست جوان تر می باشد.

خواص روغن سبوس برنج برای مو

روغن سبوس برنج

روغن سبوس برنج از جمله محصولات جانبی برنج به شمار می‌رود که تأثیرات قابل‌توجهی بر روی مو دارد. از مهم‌ترین خواص روغن سبوس برنج بر مو می‌توان به این موارد اشاره کرد:

تقویت مو با روغن سبوس برنج

روغن سبوس برنج غنی از یک کربوهیدرات به نام اینوزیتول است. اینوزیتول یک تقویت کننده مو میباشد.

حالت دادن مو

حالت دادن مو برای ایجاد مدل موی مناسب یکی از دغدغه‌های همیشگی بشر است و برای این کار محصولات و روش‌های مختلفی تولید و استفاده می‌شوند که اکثر آن‌ها دارای عوارض جانبی هستند؛ اما با کمک روغن‌های سبوس برنج می‌توان حالت مناسب را در مو ایجاد کرد.

دلیل اصلی این اتفاق نیز وجود اسیدهای چرب است که به ساقه مو نفوذ کرده و به آن حالت پذیری می‌دهند.

جلادهی مو

داشتن موهای براق قطعاً تأثیرات بالایی بر زیبایی افراد دارد. روغن سبوس برنج با نفوذ به ساقه‌های مو با آن‌ها جلای واقعی می‌دهد و به همین دلیل با مصرف این روغن بدون عوارض در طی چند روز می‌توان، برای مدت طولانی موهای براق و زیبا داشت.

درمان و کنترل موخوره

مو یکی از اجزای حساس بدن به شمار می‌رود که شرایط محیطی نامناسب می‌توانند تأثیرات نامطلوبی بر روی آن داشته باشند و باعث بروز بیماری‌های مختلف در آن شوند. یکی از این معضلات موخوره است و طی این عارضه انتهای موها دو یا چند شاخه‌ای شده و دچار شکستگی می‌شود.

برای درمان این بیماری داروها و شامپوهای شیمیایی مختلفی تولید می‌شود که معمولاً دارای عوارض هستند، اما با مصرف و استعمال روغن سبوس برنج می‌توان این عارضه را درمان نمود. دلیل تأثیرگذاری روغن‌های سبوس برنج برای این عارضه وجود ویتامین E می‌باشد.

درمان ریزش مو با روغن سبوس برنج

ریزش مو به دلایل مختلفی می‌تواند بروز کند که از شایع‌ترین آن‌ها می‌توان به ضعیف بودن ریشه‌های مو اشاره کرد.

روغن‌های سبوس برنج دارای یک کربوهیدرات به نام اینوزیتول هستند و این ماده نقش مؤثری در تقویت موها و استحکامات آن‌ها دارد. درنتیجه می‌توان با استعمال این روغن بر روی مو ضمن تقویت ریشه، از ریزش آن‌ها نیز جلوگیری نمود.

روغن سبوس برنج برای نرم کنندگی مو

روغن سبوس برنج, نرم کننده مو فوق العاده ای را می سازد. اسیده ی چرب غنی آن می توانند به لوله های مو نفوذ کرده و از درون آن محافظت کنند.

از روغن سبوس برنج میتوان هفته ای یکبار استفاده کرد.

نحوه استفاده از روغن سبوس برنج برای موهای سالم

چند روش مختلف جهت استفاده از این روغن شگفت انگیز برای موهایتان وجود دارد. می‌توانید از محصولاتی مانند انواع ماسک مو که حاوی روغن سبوس برنج هستند، برای مراقبت بیشتر از موهایتان استفاده کنید.

علاوه بر این، می‌توانید مقداری از این روغن را به شامپو و نرم کننده موهای خود اضافه کنید، یا آن را به صورت مستقیم روی موهایتان بمالید.

یک روش دیگر برای استفاده از روغن سبوس برنج، گرم کردن آن به تنهایی و یا ترکیب کردن آن با روغن‌های دیگر است. به کمک روش درمانی روغن داغ، می‌توانید سریع‌تر به موهایی سالم و پرپشت برسید.

برای استفاده از روغن داغ ابتدا موهای خود را بشویید. در صورت تمایل می‌توانید مقداری روغن حامل یا اسانس روغنی را برای اثربخشی بیشتر و یا تنها برای رایحۀ خوش به آن اضافه کنید.

جهت گرم کردن روغن، مخلوط را درون یک ظرف شیشه‌ای ریخته و سپس درون یک کاسه آب داغ قرار دهید. مراقب باشید در زمان انجام درمان با روغن داغ، درجه حرارت روغن به اندازه‌ای گرم باشد که باعث سوختگی دست‌ها و پوست سر نشود.

موها را به چند دسته تقسیم کرده و مخلوط را به میزان کافی بر روی پوست سر و موهایتان بمالید. در ادامه موهای خود را با کلاه مخصوص پلاستیکی بپوشانید.

برای اثرگذاری بیشتر می‌‎توانید از سشوار ایستاده استفاده کرده و یا یک حولۀ گرم برروی سرتان قرار دهید.بعد از 15 تا 20 دقیقه موهای خود را آبکشی کرده و مثل همیشه حالت دهید.

نکات مهم در مورد مصرف روغن سبوس برنج

روغن سَبوس برنج محصولی است که از روغن‌گیری سبوس و دانه برنج به دست می‌آید.

به همین دلیل تا حدودی خواص و ویتامین‌های موجود برنج در آن وجود دارند و درنتیجه ماندگاری آن نسبت به بعضی از روغن‌ها کمتر است و اگر در شرایط نامطلوب و غیراستاندارد نگهداری شود، کیفیت و سلامت خود از دست می‌دهد.

روغن سَبوس برنج محصولی است که علاوه به موارد ذکرشده که اکثراً کاربردهای خانگی و درمانی هستند، برای موارد صنعتی نیز کاربرد دارد و از آن در صنایع مختلف مثل تولید انواع بیسکویت‌ها، غذای کودک، فرآورده‌های دارویی و غیره استفاده می‌شود.

به‌طورکلی روغن سَبوس برنج در سه حالت روغن خام، روغن نیمه تصفیه‌شده و روغن تصفیه‌شده تهیه می‌شود که روغن خام در تولید انواع صابون‌ها و موارد صنعتی کاربرد دارد.

نوع نیمه تصفیه‌شده آن نیز علاوه بر مواردی مثل ساخت صابون در تهیه انواع خوراک دام نیز استفاده می‌شود؛

اما نمونه تصفیه‌شده آن موارد استفاده انسانی دارد و به همین دلیل در تهیه انواع روغن‌های خوراکی، خوراکی‌ها و صنایع آرایشی و بهداشتی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

عوارض جانبی این روغن چیست؟

اگرچه فواید متعددی برای روغن سَبوس برنج وجود دارد، اما این روغن مفید دارای عوارض جانبی هم می باشد.

روغَن سَبوس بِرنج مانند بسیاری از روغن های گیاهی مانند روغن هسته انگور و کلزا بسیار پردازش شده و تصفیه شده است.

مطالعات نشان می‌دهد که مصرف منظم غذاهای فوق العاده پردازش شده مانند روغَن سَبوس بِرنج، ممکن است با خطر بالای انواع خاصی از سرطان ‌ها از جمله سرطان سینه همراه باشد.

به علاوه، این روغَن حاوی مقادیر زیاد چربی‌ های تک اشباع ‌نشده و اسیدهای چرب امگا ۹ است، همچنین در اسیدهای امگا ۶ نیز بالا است.

استفاده از مقادیر اضافی امگا ۶ می ‌تواند منجر به التهاب شود که این می ‌تواند به بیماری‌ های مزمن نظیر بیماری قلبی و سرطان کمک کند.

استفاده های دیگری از این روغن

برای آشپزی:

روغَن سَبوس بِرنج به ویژه در پخت با حرارت بالا موثر است که می توانید در هنگام سرخ کردن از آن استفاده کنید.همچنین طعم و بافت تمیز دارد و بر غذا غلبه نمی کند.

برای ساخت صابون:

یکی دیگر از کاربردهای جالب روغَن سَبوس بِرنج در این فرآیند است. با ترکیبی از روغَن سَبوس بِرنج و سایر روغَن ها همراه با هیدروکسید سدیم ساخته می شود.همچنین می توانید آب مقطر را نیز اضافه کنید.

کلام آخر

روغن تصفیه‌شده سَبوس بِرنج دارای رنگی شفاف و طعم کمی شیرین است و توسط مراکز مختلفی تولید و عرضه می‌شود.

به‌ طور کلی سَبوس بِرنج حاوی ویتامین‌ها و مواد زیادی است اما متأسفانه به دلیل اعمال شیوه‌های روغَن‌گیری، بسیاری از این ویتامین‌ها از دست می‌روند و به همین دلیل روغن سَبوس بِرنج نسبت به خود سَبوس بِرنج دارای خواص کمتری می‌باشد.

با این حال این روغَن برای موارد درمانی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و به همین دلیل می‌توان با مصرف و یا استعمال کردن، از خواص متعدد آن استفاده نمود.

همچنین می توانید برای بهره گیری بیشتر از خواص برنج،از برنج قهوه ای استفاده کنید.

مجموعه‌ی زرین کشت با بهره‌گیری از کارشناسان باتجربه و انتخاب‌ باکیفیت‌ترین انواعِ برنج از مزارعِ درجه‌‌یک، و برنج‌کاران زبردستِ  استانِ مازندران برنج ناب ایرانی را دستچین نموده و با حذف واسطه‌ها، با بهترین قیمت به دست شما هموطنان عزیز در سراسر کشور می‌رساند.

برنج زرین کشت با بیش از سی سال سابقه کار سنتی در شمال کشور، مفتخر است که حالا در بستر آنلاین فعالیت خود را گسترش داده و همراه و هم‌پای همه‌ی مردم ایران‌زمین باشد.

همچنین می توانید برنج های مرغوب ایرانی ما را از سایت دیجی کالا و با سلام هم خریداری کنید.

شما چه اطلاعات دیگری در مورد خواص روغن سَبوس برنج برای سلامت و شادابی موهایتان دارید؟ آیا تا کنون از روغن سَبوس برنج استفاده کرده‌اید؟ تجربیاتتان را در این زمینه، با ما و دیگران در میان بگذارید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.