نگهداری برنج پخته شده در فریزر
نگهداری از برنج خام یا پخته شده، معضلی است که با توجه به افزایش روز افزون قیمت برنج، تقریباً تمام افراد با آن گریبانگیر هستند. افرادی که برنج خام را در ابتدای فصل با قیمت مناسبتر خریداری میکنند یا افرادی که یک مرتبه برنج را پخته و چندین مرتبه آن را استفاده میکنند.
برای خیلی از افراد نحوه نگهداری برنج پخته یک چالش مهم محسوب میشود. معمولاً برنج بعد از پخته شدن زود خراب میشود و اگر از روش درستی برای نگهداری برنج پخته استفاده نکنید، احتمالاً باید همه برنجها را دور بریزید.
فریز کردن مواد غذایی مانع رشد باکتریها میشود. از نظر تئوری مواد غذایی را میتوان تا مدت نامحدودی در فریزر نگهداری و از آنها استفاده کرد. ولی با گذشت زمان، حتی کیفیت مواد غذایی فریزشده نیز تنزل مییابد. از این رو، بهتر است مواد غذایی را بیشتر از مدت مناسب مخصوص خودشان در فریزر نگهداری نکنید. این مدت برای برنج پخته شده ۶ ماه است که البته بهترین زمان برای مصرف قبل از ۲ ماه است.
بهتر است غذا در همان وعدهای که برای آن تهیه و پخته شده است مصرف شود، چراکه غذای مانده ارزش غذایی پایینتری نسبت به غذای تازه دارد و حتی در صورت عدم رعایت اصول نگهداری ممکن است باعث مشکلات بهداشتی و مسمومیت غذایی نیز بشود. اما با توجه به سختی تهیه غذا و مشغلههای زیاد در زندگی امروز، برای خیلی از افراد مصرف غذای تازه در تمام وعدهها تقریباً غیرممکن است. از این رو، بهتر است با اصول نگهداری غذای مانده آشنا باشید تا سلامت خود را به خطر نیاندازید. با توجه به مصرف بالای برنج بین خانوادههای ایرانی، لازم است با اصول نگهداری برنج پخته شده در یخچال آشنا شوید.
طرز فریز کردن برنج پخته
بیشترین زمان نگهداری برنج پخته شده داخل فریزر تا ۶ ماه است، ولی توصیه میشود که برنج داخل فریز را نهایت بعد از ۱ تا ۲ ماه استفاده کنید. همانگونه که می دانید بهتر است غذا در همان وعدهای که برای آن تهیه و پخته شده است استفاده گردد. ولی بههر صورت با توجه به وضعیت زندگیهای کنونی بسیاری از روزها آشپزی کردن ممکن نیست و بسیاری از روزها داشتن غذای آماده برای گرم کردن و مصرف بسیار مهم می باشد.
مراحل فریز کردن
برنج را در کمترین زمان ممکن سرد کنید
نخستین مورد درباره نگهداری برنج پخته در فریزر سرد کردن زود هنگام آن است. نمی توان برنج داغ را داخل فریزر قرار داد و حتما باید سرد شود. از سویی بهتر است برنج بیشتر از دو ساعت نیز در دمای اتاق قرار نگیرد. پس قدری که دمای برنج پایین آمد آن را درون یخچال قرار دهید تا به طور کامل سرد شود و آماده ی فریز شدن گردد.
یک ظرف مناسب برای نگهداری برنج پخته انتخاب کنید
انتخاب ظرف مناسب دومین مرحله از نگهداری برنج در فریزر است. در نحوه نگه داشتن برنج پخته شده در یخچال فراموش نکنید که حتماً از ظروف دربدار استفاده کنید. قرار دادن برنج بدون درب در یخچال موجب انتقال آلودگیها به برنج و همچنین خشک شدن برنج پخته میشود.
چنانچه شما از ماکروویو برای گرم کردن برنج استفاده می کنید بنابراین بهتر است از ظروف ویژه همین کار استفاده کنید.
فراموش نکنید قبل از آنکه ظرف را داخل فریزر قرار دهید حتما هوای داخل آن را بگیرید. چنانچه ماکروویو ندارید میتوانید از ظرف هایی با درب محکم و نفوذ ناپذیر استفاده کنید تا برنج هیچ هوایی نکشد. و یا اینکه میتوانید از کیسه های فریزر زیپدار استفاده کنید. ویژگی کیسه ی فریزر آن است که جای کمتری در فریزر می گیرد.
تاریخ فریز کردن را روی بستهها درج کنید.
یک برچسب روی هر بسته بچسبانید و نام ماده غذایی درون آن و تاريخ فریز کردن را روي آن بنویسید. دلیل این کار این است که هم با نگاه اول محتویات بسته را تشخصی دهید و حواستان به مدت ماندگاری ماده غذایی در فریزر باشد.
دمای فریزر را چک کنید
بهترین دما برای نگهداری برنج پخته در فریزر (و یا کلا هر ماده ی غذایی دیگر) ، ۱۸- درجه سانتی گراد است. پس زمانی که برنج را داخل فریزر می گذارید حتما مناسب بودن دمای فریزر را چک کنید تا برنج شما خراب نشود.
چند نکته برای فریز کردن
– مقدار زیادی برنج پخته را فریز نکنید. گذاشتن تعداد زیادی بسته ی برنج بر روی همدیگر سبب فشار آمدن و له شدن دانه های برنج می شود. چون در ابتدا که برنج داخل فریزر گذاشته می شود نرم است.
– فراموش نکنید که نگهداری برنج پخته در فریزر آخرین راه حل برای نگهداری برنج است. سعی کنید همیشه به اندازه ای برنج بپزید که چیزی از آن باقی نماند. چون در هر صورت برنج فریز شده کیفیت اولیه ی خود را ندارد و هر قدر نیز اصولی فریز شود باز هم دانه های آن تا حدی خورد می شوند.
– چنانچه هدفتان از نگهداری برنج پخته در فریزر استفاده برای سوپ و آش و … است کیسه فریزر بهترین ظرف برای نگهداری است. چون دیگر مهم نیست که دانه ها خورد شوند. در این صورت حتی می توانید برنج را به صورت یخی به غذای مورد نظرتان اضافه کنید.
برنج پخته شده چند ساعت بیرون یخچال میماند؟
برنج میتواند حاوی هاگها و باکتری هایی باشد که در دمای جوش لازم برای پختن برنج زنده میمانند. اگر برنج پس از پخت خیلی آهسته خنک شود یا برای مدت طولانی در دمای اتاق بماند، باکتریها میتوانند از هاگها رشد کنند و سمومی را آزاد کنند که باعث مسمومیت غذایی شوند. این سموم با گرم کردن مجدد از بین نمیروند. بنابراین نکته کلیدی این است که باقیمانده برنج را در اسرع وقت خنک و در یخچال بگذارید. بهترین روش برای سریع خنککردن برنج این است که برنج را در یک لایه نازک روی سینی پهن کنید تا به سرعت خنک شود. سپس وقتی سرد شد در ظرفی ریخته و در یخچال قرار دهید.
مدت نگهداری برنج پخته در فریزر
چنانچه نحوه نگهداری برنج پخته در فریزر را به خوبی بدانید می توانید حتی تا سه ماه هم از برنج در فریزر نگهداری کنید ولی سه ماه مدت زمان زیادی است و بهتر است که کمتر این کار را انجام دهید. چون همان گونه که گفتیم بهترین زمان استفاده از برنج یخ زده یک ماه است.
– برنج پخته ی مخلوط با سبزیجات و یا حتی مرغ و گوشت را نیز می توانید فریز کنید. تنها به یاد داشته باشید که در این صورت بهترین زمان استفاده از یک ماه هم کمتر می شود و بهتر است خیلی زود خورده شود.
مدت زمان نگهداری برنج پخته در یخچال
اگر قصد دارید باقی مانده برنج را در مدت زمان یک یا دو روز بخورید، آن را حتماً در یخچال نگهداری کنید. مدت زمان نگهداری برنج پخته در یخچال بیش از یکی دو روز نیست، البته اگر موارد زیر را رعایت کنید.
برای نگهداری در یخچال، برنج پخته شده باید به سرعت خنک شود و بیش از دو ساعت در دمای اتاق قرار نگیرد. چرا که برنج پخته شده بسیار مرطوب بوده و اگر بیش از دو ساعت در دمای اتاق بماند، میتواند محل رشد باکتریها باشد.
برای قراردادن برنج در یخچال، برنج را در ظرف دربسته بگذارید. ظروف مقوایی ممکن است، زیبا باشند، اما هوا را نیز وارد میکنند و باقیمانده برنج را سفت میکنند. برنج پخته شده و خنک شده را در یک ظرف دربسته یا یک کیسه پلاستیکی زیپدار قرار دهید، سپس در یخچال نگهداری کنید.
نحوه گرمکردن مجدد
نگهداری برنج پخته در یخچال یا فریزر یکی روش ایدهآل برای افزایش ماندگاری برنج است. اما برای گرم کردن برنجی که در یخچال و فریزر نگهداری کردهاید میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید.
روی اجاق گاز
برنج را در قابلمه ریخته و مقداری آب روی آن بریزید. در صورت نیاز چند قطره روغن یا یک قاشق کره اضافه کنید. درب آن را بپوشانید و روی حرارت ملایم قرار دهید و هر از گاهی هم بزنید تا داغ شود.
در فر
برنج را در یک ظرف نسوز بریزید، کلوخههای آن را بشکنید و کمی آب به همراه چند قطره روغن یا یک قاشق کره اضافه کنید. با فویل بپوشانید و در دمای 150 درجه سانتیگراد به مدت 15 تا 20 دقیقه قرار دهید تا کاملاً داغ شود.
در مایکروویو
برنج را در یک ظرف مخصوص مایکروویو بریزید، کمی آب بپاشید و کمی روغن یا کره به آن اضافه کنید. روی آن را بپوشانید و به مدت 1 تا 2 دقیقه در مایکروویو قرار دهید. با چنگال هم بزنید، سپس 1 تا 2 دقیقه دیگر در مایکروویو قرار دهید تا داغ شود.
از کجا بفهمیم برنج پخته خراب شده است؟
مهمترین نکات نگهداری برنج پخته
- از مهمترین نکات نگهداری برنج پخته این است که بعد از سرد شدن برنج پخته شده به سرعت آن را به یخچال یا فریزر انتقال دهید.
- فراموش نکنید که برای نگهداری برنج پخته هیچگاه از ظروف آلوده به غذاها و یا قاشق آلوده استفاده نکنید. زیرا این کار روند فاسد شدن برنج را سریعتر میکند.
- هیچگاه بیشتر از ۲ روز از برنج پخته که در یخچال مانده استفاده نکنید.
- به نحوه نگهداری برنج پخته در یخچال و فریزر دقت کنید و حتماً برنج را داخل ظروف درب بسته بریزید.
- بعد از ۳ تا ۴ ماه از قرار دادن برنج پخته در فریزر آن را دور بریزید.
- اگر برنجی را یک بار از یخچال و فریزر خارج کردید و گرم کردید، باید باقی مانده آن را دور بریزید. زیرا گرم کردن برنج برای چند بار موجب رشد میکروارگانیسمها و باکتریهای مضر در آن میشود.
- معمولاً علائم مسمومیت با برنج بعد از ۳۰ دقیقه تا ۶ ساعت پس از مصرف برنج بروز میکند و پس از ۲۴ ساعت نیز از بین میرود. اگر بعد از مصرف برنج فاسد دچار استفراغ، تب، اسهال و دل درد شدید و علائم بیشتر از ۲ روز طول کشید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
کلام آخر
فروشگاه برنج زرین کشت با بهرهگیری از کارشناسان باتجربه و انتخاب باکیفیتترین انواعِ برنج از مزارعِ درجهیک، و برنجکاران زبردستِ استانِ مازندران برنج ناب ایرانی را دستچین نموده و با حذف واسطهها، با بهترین قیمت به دست شما هموطنان عزیز در سراسر کشور میرساند.
برای خرید برنج و خرید سرلاشه از فروشگاه ما دیدن کنید.
همچنین می توانید برنج های مرغوب ایرانی ما را از سایت دیجی کالا و با سلام خریداری کنید.
همچنین برای خرید عمده برنج نیز میتوانید با ما در ارتباط باشید.